Met de publicatie van de specificatie van de wereldstandaard voor de nieuwe e-simkaart door GMSA, wordt een grote stap gezet om te komen tot een persoonlijke simkaart voor alle gebruikersapparatuur. Met deze kaart kan tevens van telecom providers worden gewisseld zonder de simkaart te hoeven verwisselen. Naast de technische details is ook de informatie over de architectuur en die van de Remote Provisioning Specifications (RPS) bekend gemaakt. GSMA, is de internationale belangenvereniging van leveranciers in de mobiele telefonie-sector.

Het wordt dan mogelijk om met meerdere soorten mobiele apparaten aan één en hetzelfde mobiele abonnement ‘te hangen’. Het is nog niet duidelijk wanneer hiervoor de eerste smartphones op de markt komen met RPS-compatibiliteit. De gesprekken rond de Remote Provisioning Specifications lopen al langer. Er was al en concept.

Aan de totstandkoming van de nieuwe standaard heeft een grote reeks marktpartijen meegewerkt. Volgens GSMA zijn er 22 operators betrokken geweest, waaronder AT&T en Vodafone.

Daarnaast hebben ook de fabrikanten van simkaarten en chipsets hun inbreng gegeven, zoals respectievelijk Gemalto en Qualcomm.

De noodzakelijke inbreng van hardwarefabrikanten is eveneens breed geweest, aldus de branchevereniging GSMA.
Naar verluidt, hebben onder andere Apple, Huawei, LG , Microsoft, Sony en Samsung zich aan de RPS-standaard gecommitteerd. Nokia (netwerkleverancier) en Trustonic (security) hebben zich eveneens achter de RPS geschaard.

Met de kersverse Remote Provisioning Specifications-standaard van GSMA wordt met name de markt van smartphones, tablets en computers bediend.

In juni dit jaar komt de GSMA met aanvullende specificaties voor ‘andere apparaten’ waarmee op afstand van operator kan worden gewisseld.
Het zou bijvoorbeeld gaan om auto’s en wearables (zoals slimme horloges).
Met deze aanvullende specificaties wil de GSMA aanbieders en afnemers van zogenoemde Internet of Things-oplossingen het leven makkelijker maken.

De branchevereniging heeft in 2015 al aangegeven, dat  automakers dankzij de RPS-standaard op termijn hun modellen vanaf fabriek met de nieuwe sim-kaarten zouden kunnen uitrusten en pas daarna een keuze voor een mobiele operator behoeft te worden gemaakt.

De volledige informatie over deze RPS standarisatie van de e-aimkaart zijn te down loaden als technische specificaties en de bijbehorende architectuur van de GSMA RPS of is in één .zip-bestand.

Veel informatie over de activiteiten van GSMA, zoals Network 2020, Personal Data en Conneted Living, zijn te vinden op de mooie website van GSMA