ESA en 5Groningen werken met elkaar samen en verkennen hoe 5G en satellietinformatie elkaar kunnen aanvullen en versterken. Een flink aantal pilots van 5Groningen kan hierdoor profiteren van unieke satellietinformatie als extra functionaliteit bovenop 5G. En bedrijven uit het Europees netwerk van ESA testen in 5G proeftuinen van 5Groningen.

Groningse ondernemers verkennen mogelijkheden van 5G en satelliet-informatie bij de ESA in Noortwijk

Op 21 november organiseerde de ESA samen met 5Groningen een conferentie over 5G en satelliet-informatie. De conferentie vond plaats op het ESA-terrein in Noordwijk. Een delegatie van 50 personen met ondernemers, team 5Groningen en andere geïnteresseerden uit Groningen reisden gezamenlijk naar Noordwijk om de conferentie bij te wonen.

Daarnaast waren bedrijven aanwezig vanuit heel Europa, onder andere uit de satellietsector. De conferentie bood meer informatie over de mogelijkheden van satellietinformatie en de meerwaarde van de combinatie met 5G. Een belangrijk doel van het event was het enthousiasmeren en stimuleren van de aanwezige bedrijven om een tender in te dienen voor een dienst die gebruikmaakt van 5G en satellietinformatie.

De Groningse ondernemers uit onder meer de landbouw, droneluchtvaart, energiesector en sensortechnologie waren zonder uitzondering enthousiast over de kansen die de inzet van allerlei satellietdiensten voor hun sector bieden. En de meegereisde onderzoekers en wetenschappers onderkenden de talrijke mogelijkheden die data uit de ruimte kunnen toevoegen aan hun researchprojecten. 

Tender ESA en 5Groningen

Organisaties uit een deel van Europa worden uitgenodigd om voorstellen in te dienen voor diensten die gebruikmaken van 5G- en satelliettechnologieën.

De initiatieven die uiteindelijk worden geselecteerd krijgen de mogelijkheid om hun idee te testen in de 5G proeftuin van 5Groningen: op het 5G Lab op de Zernike Campus of bij één van de testlocaties in het gebied.

Naast toegang tot satelliet-informatie biedt ESA onder voorwaarden ook cofinanciering aan pilots op het gebied van 5G en satelliet-informatie. Op de website van ESA staat meer informatie over de tender.